Tisztább levegőért forgattunk - HungAiry projekt

HungAiry edukációs videók és kiadványok készítése

A Herman Ottó intézet megbízásából egy különleges szemléletformáló, fenntarthatósággal foglalkozó videó sorozatot készítettünk felnőtt és gyermek célcsoportra optimalizálva.

 

Kevesen tudják, hogy Magyarországon a levegő szennyezését nem a gyárak, az ipar okozza elsősorban, hanem a lakosság. Az intézet “HungAiry” néven megvalósuló projektje, elsősorban Magyarország légszennyezettséggel foglalkozó részletes tanulmány. A méréseket és a kutatómunkát egy éven keresztül végezték, 10 településre fokuszálva, majd az adatokat összegezve 400 oldalas tanulmány készült. Ügynökségünk feladata az volt, hogy a tanulmányok alapján témakörökre lebontva elkészítsük az üzeneteket, hívószavakat, vizuálokat és edukációs kisfilmeket - két célcsoportra - mert a felnőtteknek szóló üzenetek és fogalmazás természetesen különbözik a gyermek verzióktól.

A projekt során a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy mindenki számára érthetővé tegyük ezeket az egyébként komplex összefüggéseket, valamint hogy kézzelfogható megoldásokat adjunk át mindkét célcsoportnak.

 

Koncepció:

HungAiry projekt
Gábor, a főszereplő apa. Forgatás miskolci Avas Arborétumban - werk fotó
A felnőtteknek szóló filmek főhősének egy szimpatikus családapa karaktert választottunk, aki saját mindennapi gyakorlatainak keresztül, a nézővel együtt tanul meg helyesen komposztálni, vagy éppen környezettudatosan vezetni.

Fontos, hogy nem egy tökéletes embert szerettünk volna bemutatni, hanem egy hétköznapi szereplőt, aki maga is hibázik, azonban nyitott a tanulásra és igyekszik változtatni a bevett gyakorlatokon.

HungAiry projekt
Forgatás Visegrádon, épp pihenőt tartunk - werk fotó
Ő jelenik meg a gyerekeknek szóló videókban is, ezúttal azonban filmbeli fiával együtt alkotnak egy szimpatikus apa-fia párost, akikkel könnyen azonosulni tudnak mind a gyerekek, mind a szülők.

A gyerekeknek szóló filmekbe még egy karaktert beemeltünk: ő Süni, aki mint fő edukációs ágensként jelenik meg. Egy olyan szeretnivaló karaktert alkottunk, akire a gyerekek felnéznek és akitől szívesen fogadnak el tanácsokat. Süni megjelenését, jelmezét egyedileg terveztük meg és készíttettük el, így szimbólumává vált a videósorozatnak valamint az összes vizuális ismeretterjesztő anyagnak.

 

Témakörök:

 • Szilárd tüzelés
 • Komposztálás
 • Kerékpározásra való ösztönzés
 • E-mobilitás
 • Környezettudatos autóvezetés
 • Háztartások energiahatékonysága

 

A Pozitivo feladatai:

 • Koncepció kidolgozása
 • Teljes szövegírás két célcsoportra
 • Vizuálok készítése minden témára
 • Forgatókönyv és script készítése
 • Forgatás külső helyszíneken
 • Vágás, narráció és utómunka 

 

HungAiry projekt
A csapat - forgatás Verőcén a szilárd tüzelésről - werk fotó
Összesen 12 helyszínen forgattuk a 6+5 kisfilmet. Az első helyszínen 2021. tavaszán a helyes tüzelés volt a téma.

Nagy örömünkre szolgál, hogy részt vehettünk ebben a rendkívül izgalmas és hasznos projektben, hiszen csapatunk tagjainak számára személyesen is szívügyet jelent a fenntarthatóság és a környezetvédelem. A munka során pedig mi magunk is rengeteget tanultunk arról, hogy hogyan csökkenthetünk a környezeti lábnyomunkon.